Bogactwo wietnamskiej diety

Bogactwo wietnamskiej diety

Tajemnicza, a jednocześnie coraz lepiej znana w świecie kuchnia wietnamska kojarzona jest głównie z ryżem. Dla laika wielkim zaskoczeniem może się zatem okazać ogromny wybór składników, które pojawiają się w specjałach tego kraju.

Historia Wietnamu sprawiła, że w jego tradycji kulinarnej silnie zaznaczają się nie tylko wpływy chińskie, ale i francuskie. W efekcie jest to dieta bardzo zróżnicowana, w której każdy miłośnik dobrej kuchni znajdzie dla siebie coś ciekawego. Jeśli chcesz przekonać się
o tym, jak długa jest lista wietnamskich przysmaków, kliknij na pyszne.pl i zapoznaj się z bogatą ofertą orientalnych restauracji. Jakich potraw koniecznie trzeba spróbować, by lepiej poznać Wietnam?

Pyszna kanapka po wietnamsku. Fot. by foodpeoplewant.com

Orientalny obiad w sercu Polski: tego trzeba spróbować!

 Posiłków, które mogą zachwycić mieszkańców polskich miast, jest wiele. Dla wygodnych pizza z dowozem do domu w Krakowie lub innym mieście jest często jedynym pomysłem na udany obiad. Ci, którzy chcą w tak samo wygodny sposób odkrywać smaki Azji, mogą skorzystać z przysmaków dostarczanych przez wietnamskie restauracje. Co jest najpopularniejszą potrawą rodem z Wietnamu, w której smaku rozkochali się Polacy?

Nem ran, znane w Polsce jako "sajgonki" Fot. by vietnamfood.org

Wietnamskie dania z ryżem i smażoną wieprzowiną z pewnością mogą zachwycić. Doprawiane aromatycznymi ziołami smakują wybornie. Jednak Polacy zakochali się w innych przysmakach. Wysoko oceniany jest rosół „pho” oraz sajgonki – najpopularniejsze danie wietnamskie, które kojarzone jest z naleśnikiem. Sajgonki powstają ze specjalnego ciasta lub papieru ryżowego, w które owijany jest farsz. Mięso mielone, warzywa, krewetki – oto składniki, z których najczęściej powstaje farsz. Usmażone sajgonki podaje się wraz
z sosami, dzięki którym jeszcze mocniej można wczuć się w orientalny klimat. Drugim przysmakiem kuchni wietnamskiej, również kojarzonym z popularnymi w Polsce naleśnikami, jest bánh xèo. Tu naleśnik jest znacznie grubszy niż w przypadku sajgonek, podaje się również do niego inne sosy. Z jakich składników powstaje farsz? Popularne są kawałki smażonego mięsa z warzywami lub same warzywa. Chętnie stosuje się tu również grzyby oraz krewetki. Specyfiką farszu jest sposób jego przygotowania. Zgodnie z tradycją należy go smażyć z dodatkiem kurkumy oraz mleczka kokosowego, dzięki którym uzyskuje swą apetyczną barwę oraz kuszący aromat.

Pizza z kiełkami i smażoną wołowinką? Czemu nie! Fot. by sweetstemfarm.wordpress.com

Miłośnicy owoców morza mogą też skusić się na jedno z wielu dań, w którym królują krewetki. Smażone lub grillowane mogą zaskoczyć swym smakiem każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. W upalny dzień warto z kolei sięgnąć po lekką i pełną witamin sałatkę wietnamską z makaronem ryżowym, którą podaje się z kawałkami wołowiny.

Specjalność południa Wietnamu, czyli banh xeo Fot. by ngon.edu.vn

Aromatyczna, smaczna i zdrowa – te określenia najlepiej oddają charakter kuchni wietnamskiej. Swym bogactwem oraz orientalnym charakterem szybko podbiła ona serca Polaków, którzy po wietnamskie przysmaki sięgają coraz chętniej.